Marin Preda

Marin Preda

Marin Preda (1922-1980) a fost unul dintre cei mai importanți scriitori români ai secolului XX, cunoscut pentru romanele sale realiste și critice la adresa societății comuniste din România. S-a născut în satul Siliștea-Gumești din județul Teleorman și a crescut într-o familie de țărani săraci.

După ce a absolvit liceul în Alexandria, a urmat cursurile Facultății de Filologie din cadrul Universității din București, dar a fost întrerupt de cel de-al Doilea Război Mondial. În timpul războiului, a fost mobilizat în armată și a luptat în campania din Crimeea, după care a fost capturat și internat în lagărul de prizonieri de război de la Cherșon.

După eliberarea sa în 1945, a revenit la București și a început să lucreze ca jurnalist. În același timp, a început să publice poezii și proză în diverse reviste literare, iar în 1953 a debutat cu romanul “Moromeții”, care a devenit unul dintre cele mai importante romane ale literaturii române.

Ulterior, Marin Preda a publicat și alte romane, printre care “Cel mai iubit dintre pământeni”, “Intrusul”, “Delirul”, “Un om între oameni”. În toate aceste opere, autorul a abordat teme precum viața la țară, lupta pentru supraviețuire în condiții dificile, dar și criticile la adresa sistemului comunist.

Marin Preda a fost un scriitor apreciat și premiat, dar a avut și parte de persecuție din partea regimului comunist. A fost arestat și anchetat în 1959, iar în 1967 a fost exclus din Uniunea Scriitorilor din cauza unui conflict cu autoritățile. A murit în 1980, în circumstanțe neclare, iar moartea sa a fost considerată suspectă de mulți critici literari și de opinia publică.

Books By Marin Preda